Van vliegsimulator tot loopbrug: het recept voor een sterk groeibedrijf.

In 1994 bedacht (en patenteerde) de Technische Universiteit (TU) Delft een nieuw principe voor een vliegsimulator. Er werd veel onderzoek gedaan naar de technologie voor het aansturen van het stangenmechanisme met zuigers, en er werden verschillende modellen gebouwd. Hoewel de technologie succesvol ontwikkeld werd, was de toepassing vooral bruikbaar voor onderzoeksdoeleinden en was het moeilijk die op de markt te verzilveren.

De wereld op zijn kop: de sleutel tot succes

In 2003 kende de onderzoeksgroep een doorbraak: ze draaide de simulator letterlijk ondersteboven, en creëerden zo een enorm potentieel aan nieuwe toepassingen.   Zo kon bijvoorbeeld een stabiel platform gecreëerd worden op een bewegende ondergrond en kunnen meetinstrumenten geïsoleerd worden van schokken of andere bewegingen die zich voordoen in de basis. Er werd onderzoek gestart naar de technologietransfer en de mogelijke toepassingen.

Het resultaat: spin-off Ampelmann groeit uit tot wereldspeler.

In 2007 werd op basis van deze inzichten en verdere ontwikkelingen een spin-off gelanceerd. Het bedrijf Ampelmann past het principe toe om, ondanks de deining van een boot, een platform dat op de boot is gemonteerd te stabiliseren. Zo kan een veilige overstap gemaakt worden van het platform naar een windmolen.

De oplossing is disruptief voor de markt. Dit vertaalt zich in het enorme succes van het bedrijf: in 2015 telde Ampelmann al 300 werknemers. Vandaag heeft het bedrijf wereldwijd al 8 vestigingen. Met het systeem werden tot eind 2016 al meer dan 3 miljoen transfers gerealiseerd.

Meer informatie: http://www.ampelmann.nl/story